Ensivaikutelman salaisuus? Osa 1. Näin luot paremman ensivaikutelman heti ensisekunnilta.

Vilkaise viereistä kuvaa. 

Sinulle muodostui mielikuva kuvassa olevasta Bill Nelsonista noin sekunnin kymmenesosassa. Todennäköisesti arvioit alitajuisesti, että Bill Nelson voisi menestyä politiikassa hyvin. Ja olet oikeassa, Nelson valittiin vuonna 2006 senaattoriksi Floridan osavaltiossa.

Kuvittele tilanne, jossa edessäsi olevalla ruudulla vilahtaa ohikiitävän hetken kahden poliitikon kasvot. Saat hädin tuskin selvää kasvonpiirteistä. Poliitikot ovat amerikkalaisia ja kuuluvat joko Demokraatteihin tai Republikaaneihin. Peräjälkeen vilahtavat kasvot kuuluvat jonkin osavaltion johtavalle Demokraatti- ja Republikaaniehdokkaalle. Sinun tulee sekunnin kymmenesosan perusteella arvioida kumpi ehdokas voittaa osavaltion senaattorinpaikan.

Princetonin yliopiston ensivaikutelmatutkija Alexander Todorov kollegoineen suoritti kyseisen tutkimuksen vuoden 2006 senaattorivaalien yhteydessä (Ballew II CC & Todorov A. 2007). Kokeen tulos oli uskomaton: kokeeseen osallistujat osasivat arvioida 72 % todennäköisyydellä kenestä tulee osavaltion senaattori. Koehenkilöiden arvio siitä, kuka senaattorinpaikan voittaa, ei parantunut, vaikka kuvia näytettiin neljäsosasekunnin verran tai kahden sekunnin ajan. Sekunnin kymmenesosa, todella nopea, ohikiitävä hetki, riitti luomaan tarkan ja osuvan kuvan voittajasta.

Ensivaikutelma muodostuu siis hyvin nopeasti ja alitajuisesti ja se vaikuttaa oleellisesti tuleviin suuriin päätöksiin. Tuskin moni äänestäjistä olisi uskonut miten häviävän nopeasti he todella tekivät päätöksen siitä, ketä äänestivät.

Miten tämä intuitio vaalivoittajasta sitten oikein muodostuu? Kohdatessamme tuntemattoman ihmisen pitää meidän nopeasti päättää onko hän vihollinen vai ystävä. Arvioimme ensimmäisenä miten dominoiva ja luotettava toinen on (Todorov A & Said CP ym. 2008). Dominoivan henkilön ulkoisiin piirteisiin kuuluu mm. jykevä leuka, kun taas luotettavuudesta kertoo hymy. Yrmeä ja leuakas henkilö voi olla uhka. Hyvä johtaja taas on jykeväleukainen mutta lempeä. Ainakin näin kuvittelemme.

Valitettavasti tämä sekunnin kymmenesosassa muodostavamme mielikuvamme siitä, miten pätevältä henkilö näyttää virkaan, ei takaa oikeaa pätevyyttä virassa. Intuitiivinen mielikuvamme toisesta ei siis kuvaa sitä millainen henkilö todella on, vaan sitä miten muut hänet näkevät. Psykologiassa on pitkään väitelty siitä, kuvaavatko kasvot persoonallisuutta. Tulokset ovat suurimmaksi osaksi epäselviä, mutta yhden luonteenpiirteen osalta voidaan sanoa kasvojen heijastavan sielunelämää: ulospäinsuuntautunut henkilö näyttää ulospäinsuuntautuneisuutensa kasvoillaan. Muista luonteenpiirteistä ei voi vetää selviä johtopäätöksiä kasvojen perusteella (Todorov A & Said CP ym. 2008).

Vaikka kasvosi eivät juuri kuvaa luonteenpiirteitäsi tai pätevyyttäsi johonkin virkaan, tekevät muut sinusta alitajuisia johtopäätöksiä juuri kasvojesi perusteella. Kasvojen piirteisiin ei voi juuri vaikuttaa, mutta kannattaa pitää mielessä, että pieni hymy voi olla voimakkain tapa, jolla vaikuttaa muiden mielikuvaan sinusta :)

 

Seuraa mentalistin elämää facebookissa, instagrammissa ja twitterissä! :)


LÄHTEET

Ballew II CC & Todorov A. 2007. Predicting political elections from rapid and unreflective face judgments. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 104 (46), 17948-17953.

Todorov A, Said CP, Engell AD & Oosterhof NN. 2008. Understanding evaluation of faces on social dimensions. Trends in Cognitive Sciences 12 (12), 455-460.